Muur van slibreservoir staat op instorten

In Hongarije dreigt een muur rond het reservoir met giftig slib van een aluminiumfabriek te breken. Er is wel een buffer rond het reservoir gebouwd maar de toestand blijft alarmerend. De autoriteiten waarschuwen de bewoners van de omliggende dorpen dat ze waakzaam moeten blijven.

"Men heeft een soort provisoire dijk kunnen neerzetten bij de fabriek", zegt correspondent Stefan Bos. "Men hoopt zo te kunnen vermijden dat als de muur van het reservoir zou breken, dat het slib weer terechtkomt in al de omliggende dorpjes."

Begin deze week is al 700.000 kubieke meter slib uit het reservoir weggelekt. Een gebied van zo'n 40 km² is overspoeld door een rode, giftige smurrie. Zeker 7 mensen zijn omgekomen door het slib. De autoriteiten roepen de bewoners van de getroffen streek op om zeker mondkapjes te dragen. Een poeder dat is vrijgekomen, zou ook gemeten zijn in dorpen op 20 tot 30 kilometer van de plaats van de ramp.

Daarnaast moeten de inwoners ook aandachtig zijn als er sirenes afgaan. Dan moeten ze zich melden op specifieke plaatsen om eventueel geëvacueerd te worden.

Rumoerige hoorzitting

Gisteravond was er een informatie-avond voor de bewoners van de getroffen dorpen. De vergadering is zeer rumoerig verlopen omdat ze vinden dat de autoriteiten niet genoeg doen om de inwoners te helpen. 

Het diensthoofd van het regionale medische diensten had eerder op de dag gezegd dat er absoluut geen reden was tot paniek en dat het vrijgekomen poeder "vrij onschuldig" is. "Het is enkel onplezierig om in te ademen, zoals elk poeder onplezierig is om in te ademen, maar de zuurtegraad is acceptabel."

Daarop hebben de bewoners van de getroffen dorpen fel gereageerd. Tijdens de hoorzitting schreeuwden ze kwaad dat ze "hoesten terwijl de hulpverleners allemaal mondkapjes dragen". Een gewonde man liet zijn brandwonden zien en schreeuwde: "Heb je dit al ooit gezien?". Een vrouw riep: "Hoe kunnen we de mensen die deze ramp hebben veroorzaakt, de mensen en kinderen die een familielid hebben verloren, ooit recht in de ogen kijken?"