Presentator neemt ontslag na rel rond Dikshit

De Nieuw-Zeelandse tv-presentator Paul Henry heeft zijn ontslag aangeboden. Henry lag onder vuur sinds hij beledigende grappen maakte over de naam van een Indische politica. "Het is gewoon niet meer praktisch om in deze omstandigheden nog mijn job uit te oefenen", legt de presentator uit. "Ik ben verbaasd dat mijn uitspraken een diplomatieke rel hebben veroorzaakt."

Henry kwam van de week niet meer bij van het lachen toen hij op de "Breakfast show" de naam van minister Sheila Dikshit moest voorlezen. "En zo toepasselijk, want het is een Indische", lachte hij live op tv.

Dikshit kwam in het nieuws door de problemen met de voorbereidingen voor de Commonwealth Games die nu aan de gang zijn in India. Zij vond de uitlatingen van Henry "ongepast" en ging verder niet door op de zaak.

Maar heel wat Indiërs veroordeelden de "racistische opmerkingen". De Nieuw-Zeelandse premier John Key noemt het voorval "triestig en betreurenswaardig", maar hoopt dat het ontslag de zaak afrondt.

Henry was eerder al geschorst voor andere weinig subtiele uitspraken tijdens tv-shows. "Mijn stijl is controversieel. Het is een dunne lijn en ik ga er af en toe over", beseft Henry.