Regisseur Emir Kusturica stapt uit jury

De Servische regisseur Emir Kusturica is opgestapt uit de jury van het Filmfestival van Antalya. Kusturica nam de beslissing nadat hij onder vuur was komen te liggen wegens zijn uitspraken over de Bosnische oorlog.

Kusturica hield in allerijl een persconferentie. Hij vreest dat zijn aanwezigheid het werk van de jury in het gedrang zou brengen en trekt zich terug.

Tegen Kusturica is er een groeiend protest. Turkse media berichtten dat hij in het openbaar het aantal doden van de Bosnische oorlog heeft afgezwakt. Ook de verkrachte moslimvrouwen zouden volgens de 55-jarige regisseur "overdrijven".

Kusturica van zijn kant noemt het protest "barbaars". "Mijn visie is een persoonlijke visie. Ik ben geen lid van een politieke partij. Mijn uitspraken komen voort uit waar ik in geloof en kloppen soms, maar soms ook niet", reageert de regisseur.

Kusturica won al twee keer de Gouden Palm, voor "Underground" (1995) en "Otac na sluzbenom putu" (1985). Momenteel is hij bezig met de voorbereidingen van de verfilming van het levensverhaal van de Mexicaanse revolutionair Pancho Villa.