Soulzanger Solomon Burke is overleden

De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is vanmorgen op de Nederlandse luchthaven Schiphol overleden. Hij stierf een natuurlijke dood. Burke was vanuit Los Angeles naar Schiphol vertrokken omdat hij dinsdag een concert zou geven in de concertzaal Paradiso in Amsterdam.

Zoals vele soulzangers liggen de roots van Solomon Burke bij de gospelmuziek. Voordat hij zanger werd, was hij een predikant. Hij scoorde enkele hits in de jaren 60, onder andere "Everybody needs somebody to love", "Cry to me" en "If you need me", maar brak nooit echt door bij het grotere publiek zoals zijn collegazangers uit die tijd: Aretha Franklin, Otis Redding en Sam Cooke.

In de jaren 70, 80 en 90 bracht hij op onregelmatige basis nog enkele albums uit, maar hij zat niet bij een vaste platenmaatschappij. De albums waren niet al te succesvol. In 2002 maakte hij een comeback met het album "Don't give up on me", waarvoor hij een jaar later de Grammy van beste bluesalbum won.

Burke werd ook wel eens de "King of Rock & Soul" genoemd, het is evenwel niet helemaal duidelijk of anderen hem die naam eerst hadden gegeven, dan wel of hij die bijnaam zelf had geïntroduceerd. Burke trad in zijn carrière op met artiesten als Jerry Lee Lewis, Percy Sledge en Ben E.King. De zanger leed al jaren aan obesitas, hij gaf zijn concerten al zittend.

Solomon Burke is 70 geworden. Hij laat 21 kinderen achter, 90 kleinkinderen en 20 achterkleinkinderen. Zijn lichaam wordt volgende week overgevlogen naar de Verenigde Staten.