Verplichte eed voor niet-Joden die Israëli willen worden

Wie in Israël als niet-Jood het staatsburgerschap wil krijgen, zal voortaan een eed van trouw moeten afleggen aan de "Joodse en democratische staat". Dat heeft de Israëlische regering beslist.

De maatregel geldt alleen voor nieuwe burgers. Wie al burger is, hoeft niets te doen. Toch zien tegenstanders de verplichte eed als een vorm van racisme tegenover niet-Joodse Israëli's, zoals de Arabische inwoners.

Premier Benjamin Netanyahu heeft met de beslissing vooral de rechtervleugel van zijn regering willen paaien. Die eist dat er weer volop Joodse nederzettingen kunnen worden gebouwd op de Westelijke Jordaanoever. Maar om de vredesgesprekken met de Palestijnen nog een kans te geven, zoekt de regering toch naar een manier om de bouwstop nog te verlengen.