"BHV via parlement is de keuze van ons hart"

Ben Weyts (N-VA, foto) ziet de agendering van de wetsvoorstellen over de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde als een optie voor volgende week. "Maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen. De snelste weg naar de splitsing is via onderhandelingen over de regering", zegt hij.

"Als we de keuze van ons hart zouden volgen, zouden we de wetsvoorstellen deze week nog op de agenda van de Kamer willen zetten", zegt Weyts in "De ochtend" op Radio 1. "Het zijn bovendien onze eigen voorstellen, men kan niet verwachten dat we die zomaar weggooien."

Weyts' partijgenoot Jan Jambon jaagde gisteren de Franstaligen op stang door te opperen dat de N-VA de parlementaire behandeling van BHV overweegt vanaf 18 oktober, de dag waarop het mandaat van "clarificateur" Bart De Wever afloopt. "We blijven constructief en we weten dat de regeringsonderhandelingen de snelste weg naar een splitsing zijn. Maar volgende week maandag gaan we zaken opnieuw evalueren", herhaalt Weyts.

Volgens Weyts heeft de koning De Wever niet verboden om ook met de MR te gaan praten. "Er is nu al zo'n 120 dagen geen oplossing. Dan is het zinvol om ook de andere standpunten na te gaan. Het is toch niet onlogisch dat de ontslagnemende minister van Financiën wordt geconsulteerd om het over de financiële toestand van het land te hebben", zegt Weyts over mogelijke gesprekken tussen Didier Reynders (MR) en De Wever.