"De Wever kiest Franstalige partners niet"

PS-voorzitter en voormalig preformateur Elio Di Rupo (PS) stelt zijn veto tegen onderhandelen met de MR steeds duidelijker. N-VA-voorzitter en koninklijk opdrachthouder Bart De Wever mag voor zijn part praten met wie hij wil, maar "hij moet zich buiten de keuze van de Franstalige gesprekspartners houden".

In interviews met De Morgen en Het Laatste Nieuws is Di Rupo scherp. "De Wever moet zijn zaken regelen, ik de mijne. Hij doet wat hij wil. Hij mag Reynders ontmoeten, hij mag zangers of sporters uitnodigen. Maar hij heeft de taak gekregen om voort te werken met de zeven partijen. De keuze van de Franstalige gesprekpartners, daar moet hij zich buiten houden."

Dat Jan Jambon (N-VA) zegt dat de BHV-voorstellen vanaf 18 oktober mogelijk in de Kamer worden behandeld, is Di Rupo in het verkeerde keelgat geschoten. "Een daad van agressie", zegt hij. "Dit is een zware provocatie." Di Rupo roept alle Franstalige partijen bijeen voor overleg over de kwestie. Ook de MR wordt dus bij dat overleg betrokken.

Toch is Di Rupo niet ronduit pessimistisch. "Als het van mij afhangt, is er over het communautaire een afspraak in acht dagen. In twee tot drie weken kunnen we daarna een gedetailleerd regeerakkoord hebben", zegt de PS-voorzitter. "Wij willen een compromis, alleen gaan wij niet onderhandelen om ons te laten vernederen."

"Referendum in de faciliteitengemeenten"

Gisteren liet Di Rupo ook op de Franstalige televisiezenders zijn licht schijnen over de politieke impasse. "Er bestaat een risico dat de N-VA nooit een compromis zal aanvaarden, daar moeten we rekening mee houden", herhaalde hij. "Als er echt geen oplossing is, dan moet er misschien een referendum komen in Vlaanderen."

"België zal dan bestaan uit Wallonië en Brussel, en eventueel ook uit de zes faciliteitengemeenten rond Brussel, waar er ook een referendum moet komen", zegt Di Rupo.