"In mijn huis wordt er niet gevloekt"

Rapper Eminem is niet vies om zijn liedjes op te vrolijken met allerlei fuck-, slut-, bitch-woorden en nog erger. Maar bij hem thuis heersen er andere regels. "Vloeken in mijn huis? In geen geval", aldus de zanger die instaat voor de opvoeding van drie meisjes.

"Ik ben zelf een ouder. Kan je je voorstellen hoe ik zou klinken mocht ik in mijn eigen huis rondlopen en roepen van "bitch, pak dit op!" en zo. Dat kan absoluut niet. Maar ik gebruik die woorden wel in mijn muziek. Dat is mijn kunst", aldus de rapper afgelopen weekend op de Amerikaanse zender CBS News.

Eminem voelt zich niet verantwoordelijk wanneer kinderen het taalgebruik dat hij in zijn teksten gebruikt overnemen: "Indien ouders me beschuldigen van het feit dat hun kinderen fuck-woorden gebruiken, kan ik alleen maar zeggen: wees een ouder en voed je kinderen op. Bovendien, woorden als flikker en zo, iedereen gebruikte die waar ik opgroeide."

De zanger, die momenteel de hit "Love the way you lie" scoort met Rihanna, heeft zich al meermaals de woede van vrouwen en homoseksuelen op de hals gehaald. Zij vinden zijn teksten aanstootgevend. Maar de nu 37-jarige rapper ziet dat anders: "Ik voelde me door hen persoonlijk aangevallen. Lag het aan mij? Lag het aan het feit dat ik blank ben? Ik weet het niet. Maar het viel me op dat zwarte rappers die dezelfde dingen zongen niet aangevallen werden."

Slaan op de nieuwe leerling

Respect, dat is het enige wat Eminem met zijn muziek nastreeft: "Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik me doorheen alles moest vechten. Zelfs als kind. Omdat mijn moeder steeds maar verhuisde, moest ik me voortdurend aanpassen aan nieuwe scholen. Ik werd dan niet alleen gepest maar ook geslagen. Het was niet meer dan "slaan op de nieuwe leerling". Nu wil ik respect voor hetgeen ik doe." In de hiphopmuziek kon hij later zijn agressie kwijt, met het gekende resultaat.

In 1999 kende Eminem zijn grote doorbraak met het album "The Slim Shady". Nu, ruim tien jaar later, scoort de rapper nog steeds hits. En in tussentijd probeert hij dus een goede vader te zijn voor zijn eigen dochter Hailie en voor de twee dochters van de zus van zijn ex-vrouw.

lees ook