"Zoet Zwanger" beleeft een goede start

Het project Zoet Zwanger, dat vrouwen moet bereiken die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, heeft een goed eerste jaar achter de rug. De vrouwen in kwestie vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van diabetes van het type 2.

Zoet Zwanger heeft de steun van de Vlaamse overheid en kan na één jaar een positieve balans voorleggen. 642 vrouwen hebben zich geregistreerd. Zij proberen om jaarlijks hun waarden van bloedglucose te laten screenen.

Steeds meer vrouwen krijgen te maken met zwangerschapsdiabetes, ongeveer 1 op de 50. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes, ontwikkelt binnen de 10 jaar ook diabetes type 2.

Dat risico kan nochtans met de helft worden verminderd als de vrouwen in kwestie beter begeleid worden en aangespoord worden om gezonder te gaan leven, bijvoorbeeld door gezonder te gaan eten of meer lichaamsbeweging te nemen.

"Zoet Zwanger" was er dus al, en blijft na de testfase van een jaar de steun van de Vlaamse overheid genieten. Maar Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) wil nog extra preventie-initiatieven voor diabetes nemen. De Vlaamse diabetesvereniging krijgt 90.000 euro aan projectsubsidies voor het ontwikkelen van een preventiebeleid.