Ai Weiwei vult Tate Modern met zonnebloemzaad

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei heeft de turbinehal in Tate Modern in Londen gevuld met 100 miljoen zonnebloemzaadjes uit porselein. Het kunstwerk is de nieuwste creatie in het kader van de Unilever Series in Tate Modern.

"Zonnebloemzaadjes zijn alledaags, maar ook een revolutionair symbool. Tijdens de Culturele Revolutie werd Mao afgebeeld als de zon, de mensen als zonnebloemen", aldus Ai Weiwei.

Porselein is een belangrijk exportproduct van China. De voorbije twee jaar zijn de 100 miljoen zonnebloemzaadjes vervaardigd in China. "Zelf heb ik er drie gemaakt, denk ik. Het ziet er simpel uit, maar het vergt heel wat vaardigheid om ze te produceren", aldus Ai tijdens de opening van het kunstwerk.

Ai Weiwei is een van de meest vooraanstaande kunstenaars uit China. Hij werkte mee aan het Vogelnest, het olympische stadion in Peking. Samen met Luc Tuymans was hij het uithangbord van de expo "The state of things", een expo met hedendaagse kunst ter gelegenheid van Europalia China.

De directie van Tate Modern verwacht tot mei 2011 ongeveer 2 miljoen bezoekers voor het kunstwerk "Sunflower seeds". De bezoekers mogen de zonnebloemzaadjes aanraken, maar worden verzocht om de porseleinen pitten niet mee te nemen.

Tate Modern is een van de belangrijkste musea ter wereld voor hedendaagse kunst. De voorbije 10 jaar sponsorde Unilever een tiental kunstwerken in de grote turbinehal in het gebouw. Onder anderen Olafur Eliasson (The weather project - een grote lichtinstallatie, 2003), Carsten Höller (Test site - vijf grote glijbanen, 2006) en Doris Salcedo (Shibboleth - een barst in de betonnen vloer, 2007) zorgden voor opgemerkte bijdragen.