David Grossman krijgt Duitse vredesprijs

De Israëlische schrijver David Grossman (56) heeft op de Frankfurter Buchmesse een prestigieuze vredesprijs gekregen. Hij wordt geloofd voor de inspanningen die hij levert om zijn land te verzoenen met de Palestijnen.

"In zijn werk probeert Grossman niet alleen zijn eigen positie te begrijpen en te beschrijven, maar ook die van mensen met een andere mening", zegt de Duitse vereniging van uitgevers en boekhandelaars.

Grossman schrijft vaak over het Israëlisch-Palestijnse conflict en ijvert voor een vreedzame oplossing. Zijn zoon Uri stierf tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon in 2006. De schrijver probeerde het verlies te verwerken in "Een vrouw op de vlucht voor een bericht". "Na een week van rouw, ging ik weer aan mijn bureau zitten en werkte ik verder aan dat boek. Ik herontdekte toen dat schrijven voor mij de beste manier is om te vechten tegen willekeur", aldus de auteur.

"Ik hoop dat mijn land Israël de kracht vindt om zijn geschiedenis te herschrijven", zei hij in zijn bedankingsspeech. "Ik hoop dat het zal leren om te gaan met zijn geschiedenis en dat het zichzelf opnieuw zal kunnen uitvinden."

De prijs, die 25.000 euro waard is, wordt traditiegetrouw uitgereikt op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse. Het werk van Grossman is in meer dan 30 talen vertaald. Eerder wonnen ook Orhan Pamuk, Susan Sontag en Claudio Magris de vredesprijs al.