De oppositie doet het goed in Kirgizië

Het ziet er naar uit dat Kirgizië een onzekere toekomst tegemoet gaat. Bij de parlementsverkiezingen hebben drie partijen die tegen de nieuwe grondwet zijn, een goede score behaald. Grote verrassing is de slechte score van de socialisten.

Bij de verkiezingen in Kirgizië hebben 5 partijen de kiesdrempel gehaald. De nationalistische oppositiepartij Ata Joert staat voorlopig eerst, met bijna alle stemmen geteld. De partij haalt 8,8 procent van de stemgerechtigden.

Het is enigszins verwarrend maar de kiescommissie in Kirgizie geeft de uitslag in procent van het aantal stemgerechtigden en niet van het aantal uitgebrachte stemmen. Zo'n 55 procent van de 2,8 miljoen stemgerechtigden zou zijn stem uitgebracht hebben.

Ata Joert is gekant tegen de nieuwe grondwet die het parlement meer macht geeft. Ook twee andere partijen die tegen het parlementair model zijn, de pro-Russische Ar Namys en de nieuwe partij Respublica die gesticht is door een rijke zakenman, deden het goed met respectievelijk 7,7 en 7,1 procent. 

Van de partijen die de regering en de afzetting van president Bakijev steunden, doen alleen de sociaaldemocraten het goed. Met 8 procent komen ze op de tweede plaats. De socialistische partij, die getipt was als de grote overwinnaar, blijft met 5,7 procent ver onder die verwachtingen.

Onzekere hervormingen

Kirgizië is een ex-sovjetstaat in Centraal-Azië en probeert komaf te maken met zijn traditie van autoritaire regimes door meer macht te geven aan het parlement. In april is de autoritaire president Koermanbek Bakijev van de macht verdreven na gewelddadige betogingen.  De nieuwe president, Rosa Otoenbajeva, hervormde de grondwet en gaf het parlement en de premier meer macht.

Het is voor dat nieuwe parlement dat er nu gestemd is en de ironie wil dat drie partijen die tegen de nieuwe grondwet en het parlementaire model zijn, Ata Joert, Ar Namys en Respublica, het uitstekend gedaan hebben. Het is dus lang niet zeker dat de hervormingen niet teruggedraaid zullen worden. Anderzijds hebben de drie partijen weinig met elkaar gemeen buiten hun afkeer van het parlementaire model.

De stembusgang verliep volgens waarnemers zonder geweld of fraude. Ook in de zuidelijke stad Osj bleef het rustig. Daar vielen in juni nog 400 doden bij etnische rellen tussen Kirgiezen en ethnsiche Oezbeken.