De zon schijnt het vaakst aan de kust

De zon schijnt het vaakst aan de kust. Dat blijkt uit de "zonnekaart" die het KMI heeft samengesteld op basis van het aantal uren zonneschijn tijdens het hele jaar 2009. Toch is dit maar een tijdsopname, en hoeven de minder goed bedeelde Limburgers niet wanhopen: ze hebben vorig jaar gewoon pech gehad.

Om de kaart juist te interpreteren, is het belangrijk om weten dat de getoonde gegevens alleen op het jaar 2009 betrekking hebben, en dat het op weervlak, op de lange termijn, dus slechts om een momentopname gaat.

"Als we spreken over klimaat, spreken we over een periode van 30 jaar," verduidelijkt Frank Deboosere. "Hier gaat het dus duidelijk om een momentopname. Op een steekproef van een jaar kan een zekere variatie zitten."

"Normaal gezien is er in Limburg niet minder zonneschijn dan in Ukkel", legt Deboosere uit. Limburgers hoeven dus niet in paniek te slaan: zij hebben vorig jaar gewoon pech gehad. "Wat ook niet zo duidelijk blijkt uit het kaartje, is het betere weer in het zuidelijkste puntje van België, de Gaume-streek."

Maar de trends die er op lange termijn sowieso uitspringen, zijn evenwel goed zichtbaar op de zonnekaart: aan de zee hebben ze de vaakst zon en op de Ardense hoogten het minst.

Het weer aan de zee

De kaart kwam tot stand met de hulp van de geostationaire Europese satelliet Meteosat die nauwgezet beelden nam van het wolkendek. Via het gebruik van modellen aangepast aan het type van de waargenomen bewolking, konden zo het aantal zonnestralen op het aardoppervlak geschat worden. Voor de studie werden ook grondmetingen gebruikt.

De waarnemingen zullen de discussie over een apart weerbericht voor de kust wellicht opnieuw doen opflakkeren. Over de vraag of het weer nu anders is aan zee dan in het binnenland, vindt u meer informatie op de website van Frank Deboosere.

Voor de website van KMI, kunt u hier klikken.