Directeur van aluminiumfabriek is opgepakt

In Hongarije is de directeur opgepakt van de aluminiumfabriek waar vorige week een grote milieuramp plaatsvond. Vorige week scheurde een dam van een reservoir waarbij 700.000 kubieke meter -700 miljoen liter - giftig rood slib wegstroomde.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft aangekondigd dat de overheid het beheer van het bedrijf wil overnemen. Het bedrijf is tijdens de privatisering van de aluminiumindustrie in de jaren negentig in privébezit gekomen, dankzij de politieke relaties van de nieuwe eigenaars.

Volgens Orban is de ramp veroorzaakt door "menselijke nalatigheid" en gaat het niet om een natuurramp. De belastingbetaler moet dan ook niet opdraaien voor de schade, aldus Orban. De regering bekijkt of ze de  schade kan verhalen op de eigenaars van de fabriek.

Intussen is het dodental van de ramp opgelopen tot acht. Een vermiste is dood teruggevonden.

Experts van de EU

Vijf  deskundigen van de Europese Unie beginnen vandaag te werken in de buurt van de doorgebroken dam in Hongarije. De experts moeten de milieuschade onder controle krijgen en een nieuwe ramp helpen voorkomen.

Intussen wordt hard gewerkt om een nooddam op te werpen die tegen morgen klaar moet zijn. Die dam moet het hevig getroffen stadje Kolontar beschermen tegen een nieuwe ramp. In het reservoir zit nog 2,5 miljoen kubieke meter slib (2,500 miljard liter). Gisteren nog zei de Hongaarse milieuminister dat een nieuwe dijkbreuk onvermijdelijk is. Ook de andere dammen rond het reservoir zitten immers vol barsten (foto).