Duke-studenten zijn "furieus"

Eind vorige week kwam de campus van de Duke universiteit in Durham, North Carolina, in het oog van de storm terecht nadat een lijvig werk met de bedprestaties van 13 studenten via het internet wereldwijd verspreid geraakte. Journalisten zakten de afgelopen dagen massaal naar de campus af, vooral op zoek naar de betrokken studenten. Maar voorlopig houden die zich schuil.

Nadat de gedetailleerde bedervaringen van medestudente Karen Owen op het internet waren gepubliceerd, wilden de media maar al te graag een reactie van de 13 beoordeelde studenten. Maar de sportieve jocks die allen uitmunten in of tennis, of american football, of baseball, geven voorlopig niet thuis. "De Duke atleten geven momenteel geen commentaar op hetgeen hen is overkomen", klonk het uit de mond van universiteitsmedewerker Art Chase. Wel vernamen diverse journalisten dat de gedupeerde studenten "furieus" zijn en bezig zijn te onderzoeken welke juridische acties ze kunnen ondernemen. Ook Owen zelf zou al een advocaat onder de arm genomen hebben.

Volgens Larry Moneta van de dienst "Studentenzaken" zijn de 13 studenten, van wie er een aantal afgestudeerd zijn, intussen allemaal gecontacteerd, met de vraag of ze "ondersteuning" nodig hebben. "Heel deze affaire maakt me droevig. Ik ben bezorgd over de normen die hier tegenwoordig heersen. Al mogen we dit probleem niet beperken tot Duke alleen. Ook op andere campussen heerst eenzelfde losbandigheid", zegt Moneta in de universiteitskrant The Chronicle.

Moneta betreurt dat deze zaak gelinkt wordt aan een vroeger seksschandaal op de campus. Maar dat schandaal loste zichzelf op, nadat de klacht werd ingetrokken. Ook voor de voorzitter van de Duke studentenvereniging, Mike Lefevre, is deze link voor de universiteit geen goede zaak. "Mensen blijven zo de indruk hebben dat hier alleen maar oversekste jongeren rondlopen", aldus Lefevre.

Ook "daderes" Karen Owen houdt intussen de lippen stevig op elkaar. Volgens geruchten zou ze op het punt staan een belangrijke boekendeal te sluiten. Eind vorige week haalde “Karen Owen Powerpoint” makkelijk de top van de zoektermenlijst van Google in de VS.

lees ook