Frankrijk pakt Rwandese Hutu-leider op

In Parijs is Callixte Mbarushimana, een leider van de Rwandese Hutu-militie FDLR, opgepakt. De man zal in Den Haag moeten terechtstaan wegens schendingen tegen de mensheid in Oost-Congo.

Mbarushimana werd opgepakt in een buitenwijk van Parijs, waar hij al een aantal jaren woont. Hij zal nu worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Dat wil de man berechten wegens aanzetten tot moord en verkrachting op grote schaal in het oosten van Congo. Mbarushimana is een topfiguur van de FDLR, een Rwandese Hutu-militie die zich schuilhoudt in het oosten van Congo.

De militie zou banden hebben met het vroegere Rwandese regime dat in '94 achter de genocide in dat land zat. Sindsdien heeft die militie zijn toevlucht gezocht in Oost-Congo. Mbarushimana zal niet worden vervolgd wegens de Rwandese genocide.