Hoorzittingen over Londense aanslagen van start

In de Britse hoofdstad Londen gaan vandaag de hoorzittingen van start in het proces naar de aanslagen van 7 juli 2005. Daarbij vielen 52 doden en zo'n 700 gewonden.

Britse leden van Al Qaeda lieten 5 jaar geleden bommen ontploffen op 3 metrostellen en op 1 bus. Vandaag zullen nog niet eerder vrijgegeven foto's worden getoond bij de start van het proces.

De komende 5 maanden zal er geen jury bij de hoorzittingen aanwezig zijn. Bij de ondervraagden zijn vooral veel getuigen van de aanslagen, maar ook de hulpdiensten, de politie en inlichtingendiensten komen aan bod.

De centrale vraag is of de inlichtingendienst MI5 meer had kunnen doen om de aanslagen te voorkomen. Veel overlevenden en familieleden van de slachtoffers menen dat de MI5 nalatig is geweest. Na de aanslagen bleek immers dat de MI5 bendeleider Mohammad Sidique Khan al een tijdje op het spoor was.