Klacht na staking van luchtverkeersleiders

De beroepsverenigingen van luchtvaartmaatschappijen (ABBA) heeft bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een klacht ingediend tegen Belgocontrol. Volgens de koepelorganisatie heeft de staking van de luchtverkeersleiders van 28 september de luchtvaartmaatschappijen 8 à 10 miljoen euro gekost.

"De onaangekondigde en wilde staking van de luchtverkeersleiders op 28 september heeft de hele luchtvaartindustrie zwaar getroffen", zegt ABBA, die 80 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt.

Aanleiding voor de actie van de luchtverkeersleiders was de overplaatsing van twee verkeersleiders van Charleroi naar Brussel, die intussen trouwens geschorst is door de Raad van State. De eigenlijke oorzaak echter is een aanslepende malaise bij Belgocontrol, dat vorige week nog 20 miljoen euro extra aan de overheid heeft gevraagd omdat het de lonen van het personeel niet meer kan betalen.

Door de staking bleef het Belgische luchtruim 10 uur lang gesloten, van 14 tot 22 uur. 450 à 500 vluchten moesten worden  geschrapt en luchtvaartmaatschappijen moesten alternatieven uitwerken voor de gestrande passagiers.

Voor ABBA kunnen "passagiers, vracht en hun transporteurs in geen enkel geval de gijzelaars zijn van individuele belangen, omdat Belgocontrol en de bevoegde publieke instantie niet in staat waren de toestand correct te beheren".

Vorige week hadden luchtvaartmaatschappij Ryanair en 10 reizigers al een klacht ingediend tegen de stakers bij Belgocontrol. 

De reizigers hebben daarvoor de advocaat ingehuurd die 3 jaar geleden de klachten verzamelde van 272 gedupeerden van de staking van brandweer en veiligheidsdiensten op Brussels Airport, op 13 april 2007. De advocaat diende toen een miljoenenclaim in tegen de stakers, een vakbond en luchthavenuitbater Biac. De zaak loopt nog altijd voor de rechtbank.