Levenslang voor Griekse agent wegens dood scholier

In Griekenland is de agent die in 2008 een 15-jarige jongen neerschoot tijdens een betoging tegen de regering, schuldig bevonden aan vrijwillige doodslag. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf.

Op 6 december 2008 waren er protesten in de Atheense wijk Exarchia. De betogers, onder hen vooral anarchisten, protesteerden tegen de regering. Enkele jongeren gooiden stenen en andere voorwerpen naar een politiewagen.

Politieagent Epaminondas Korkoneas (foto, rechts) stapte uit de wagen en opende het vuur. Een kogel raakte de 15-jarige Alexandros Grigoropoulus. De jongen overleed even later. Na het incident braken weken van protesten los, niet alleen in Athene, maar ook in Thessaloniki en in Kreta.

Korkoneas werd door de betogers en door de familie van de 15-jarige jongen omgedoopt tot "de Rambo van Exarchia". Hij stond terecht voor vrijwillige doodslag en is nu dus schuldig bevonden. Zijn collega, die ook in de politiewagen zat, stond terecht voor medeplichtigheid. De politieagenten beweerden dat ze alleen maar in de lucht schoten om de menigte uiteen te drijven en dat de jongen door een verdwaalde kogel werd getroffen. Om nieuwe rellen te vermijden vond het proces plaats in een klein dorp op 200 kilometer van Athene.