Morgen voelt u zich nog slechter

Ooit zongen we het met volle borst "I don’t like Mondays" van The Boomtown Rats mee, een hit eind jaren 70. Maar nu blijkt uit een Brits onderzoek dat we niet op maandag, maar op dinsdag er niet echt zin in hebben. Ons humeur is op die dag het slechtst van de hele week.

Het onderzoek gebeurde door de London School of Economics. Aan 22.000 vrijwilligers werd gevraagd om dagelijks via hun iPhone hun gemoedstoestand te registreren. Deze moesten ze dan specifiëren door ook te melden met wie ze waren, of ze thuis waren en wat ze juist aan het doen waren. Deze informatie diende twee keer per dag te worden doorgegeven.

Gelukkiger naar zaterdag toe

Opvallendste resultaat was dat niet, zoals algemeen gedacht werd, de maandag maar wel de dinsdag de dag is dat men zich het ellendigst voelt. "We mogen aannemen dat op maandag het weekendgevoel nog niet uitgewerkt is. Op dinsdag zitten we al helemaal in het werk-gevoel en lijkt het volgende weekend nog erg ver weg", aldus George MacKerron die het onderzoek coördineerde in The Telegraph.

Na de miserabele dinsdag begint men zich dag na dag opnieuw gelukkiger te voelen met een piek op zaterdag. Ook op zondag is er nog altijd een "Wat voel ik me goed"-gevoel. Mannen zijn volgens het onderzoek iets gelukkiger dan vrouwen.

Uit het onderzoek bleek ook dat Londen een van de plaatsen is die mensen het minst gelukkig maakt. Het drukke stadsgevoel blijkt duidelijk een negatieve invloed te hebben op iemands humeur.

lees ook