Nobelprijs naar Diamond, Mortensen en Pissarides

De Nobelprijs voor Economie gaat dit jaar naar de Amerikanen Peter Diamond en Dale Mortensen en de Brits-Cyprioot Christopher Pissarides voor hun analysemethode van de arbeids- en woningmarkt. De drie ontwikkelden theorieën die helpen verklaren hoe het economisch beleid de werkloosheid beïnvloedt.

"Het model van de laureaten helpt ons de manieren te begrijpen waarop werkloosheid, arbeidsplaatsen en de lonen beïnvloed worden door reglementen en het economisch beleid ", zo zei het Nobelcomité in een verklaring.

De drie laureaten doen onder meer onderzoek naar het verband tussen de duur van de werkloosheid, de uitkeringen, het aantal mensen zonder baan, het jobaanbod en de loonvorming. Ook over de wrijvingen tussen verkopers en consumenten doen ze onderzoek. De drie willen meer harmonie in het economische leven, zodat elke burger een zinvolle job vindt die hem of haar toelaat om bewust te consumeren.

Het model van de drie verklaart waarom er veel werklozen kunnen zijn terwijl er tegelijk veel vacatures niet ingevuld geraken, of waarom er woningnood is als veel huizen te koop staan. Die methode gaat in tegen de klassieke theorie die stelt dat vraag en aanbod elkaar altijd vinden op een bepaald peil.

De 70-jarige Peter Diamond is een econoom aan het Massachusetts Institute of Technology en was de mentor van Ben Bernanke, de huidige voorzitter van de centrale bank Federal Reserve.  De Amerikaanse president Barack Obama had Diamond al gevraagd om de federale bank te adviseren over sociale zekerheid, pensioenen en belastingen.

Dale Mortensen (71) is professor economie aan de Northwestern University in Evanston in Illinois en Christopher Pissarides (62) is professor aan de London School of Economics.