Treinverkeer herstelt zich na ochtendstaking

De actie bij het goederenvervoer van de spoorwegen heeft ook beperkte gevolgen voor het reizigersverkeer. In het station van Charleroi is vanmorgen geen enkele trein uitgereden. Daardoor zijn negen treinen geschrapt op de lijn Brussel-Antwerpen. Op dit moment verloopt het treinverkeer weer zo goed als normaal, behalve in Wallonië.

De ACOD staakt tegen de hervormingsvoorstellen van de directie. De vakbond vreest dat honderden banen verloren gaan.

Het reizigersverkeer ondervindt vooral hinder in Wallonië. Vanuit Charleroi is geen enkele trein uitgereden, vanuit Namen maar de helft. Door de problemen in Charleroi zijn er negen treinen vanuit Antwerpen afgeschaft.

Maar voor de rest waren er geen problemen voor het reizigersverkeer in Vlaanderen. Maar dat kan vanmiddag veranderen zodra de personeelsvergaderingen beginnen. Volgende week maandag is er een algemene staking, dan zal er meer hinder zijn. 

Waar wordt er precies gestaakt?

  • In Antwerpen staat er een stakerspost aan de brug aan de Leugenberg in Ekeren. Negen treinen van Antwerpen naar Brussel zijn niet uitgereden. Voor de 13 andere treinen op die lijn was er geen probleem.
  • In Gent staat een stakerspost aan het station van Gent-Zeehaven. Om 11 uur was er een informatiesessie van de socialistische vakbond in de Bagattenstraat in Gent. "Alle spoorwegmensen mogen er naartoe komen, want het probleem stelt zich niet alleen bij Cargo", zei Jozef Cnudde van de socialistische vakbond.
  • In Charleroi hebben stakers de sporen bezet. Daardoor kan er geen enkele trein uitrijden. Op de lijn Charleroi-Brussel-Antwerpen kan er hinder zijn. Maar voorlopig wordt dat zoveel mogelijk opgelost met vervangingstreinen vanuit Brussel-Zuid naar Antwerpen.

Zwaardere ochtendspits dan normaal

De acties bij het spoor hebben volgens het Vlaams Verkeerscentrum een zwaardere ochtendspits veroorzaakt. Veel mensen zouden uit voorzorg de auto genomen hebben in plaats van de trein.

Rond 8.30 uur stond er 300 kilometer file en dat is uitzonderlijk op een maandagochtend met goed weer en nauwelijks ongevallen. Ook de avondspits is iets vroeger begonnen, maar het Vlaams Verkeerscentrum verwacht geen chaos. "Het wordt druk op de autosnelwegen, maar we verwachten niet dat de situatie uit de hand loopt", zegt Hajo Beeckman.

Morgen is er in Frankrijk een algemene staking bij het treinverkeer. Dat zal ook gevolgen hebben voor de Thalystreinen van en naar ons land. Een aantal wordt geschrapt, enkele andere zullen vertraging oplopen.

En in Wallonië wordt er gestaakt bij de bussen van de TEC. De vakbonden protesteren tegen de besparingen.