Vervotte overlegt met vakbonden bij spoor

Minister van Overheidsberdrijven Inge Vervotte (CD&V) heeft overleg gepleegd met de vakbonden bij de NMBS. Ze probeert de aangekondigde staking van volgende week maandag te voorkomen.

Vandaag voert de socialistische bond ACOD actie bij de vrachtafdeling van de NMBS, wat ook beperkte gevolgen heeft voor het reizigersverkeer, maar volgende maandag dreigt de bond met een algemene staking bij het spoor.

Volgens de vakbonden toont de NMBS-directie onvoldoende respect tijdens het sociaal overleg. Ze beschuldigen de directie ervan overheidsgelden voor het reizigersvervoer af te leiden naar de verlieslatende vrachtdivisie, iets wat trouwens niet mag van de Europese Unie.

Na afloop van het onderhoud liet Vervotte in een korte mededeling weten dat "de mogelijkheden worden onderzocht om via het sociaal overleg tot een oplossing te komen".

"Reiziger telkens de dupe"

De actiegroep TreinTramBus is niet te spreken over de stakingsacties bij het spoor. "Het gaat over een social conflict bij het goederenvervoer en als reiziger hebben we dar toch niets mee te maken", weet Jan Vanseveren "maar toch wordt ook het reizigersvervoer getroffen."

"Daarom roepen wij zowel de NMBS-top als de vakbonden op om dringen terug aan tafel te gaan zitten en verder te onderhandelen over een sociaal akkoord. We hopen dat op die manier een staking nog kan worden afgewend."