VSOA plant actie tegen opnames van verhoren

De liberale politievakbond VSOA wil niet dat het eerste verhoor van een verdachte op video wordt opgenomen. De VSOA heeft daarom een stakingsaanzegging ingediend voor 8 november.

De maatregel kwam er na een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat eind 2008 besliste dat er een advocaat aanwezig moet zijn bij het eerste verhoor om het recht op een eerlijke verdediging te garanderen.

België probeert dat op te lossen door het eerste verhoor te laten filmen. Daarna kan de advocaat de beelden dan bekijken om te zien of alles eerlijk is verlopen.

De VSOA is het daar niet mee eens. "Van Europa moet er een advocaat aanwezig zijn bij het eerste verhoor. Het arrest gaat niet over video-opnames", klinkt het bij de VSOA. De vakbond heeft meerdere bezwaren. "Wat als een speurder niet wil dat hij gefilmd wordt", vraagt Vincent Houssin (foto) van de VSOA zich af. Hij vreest ook dat de lokale politiekorpsen moeten opdraaien voor de kosten van de opnameapparaten.

Later deze maand houdt de VSOA overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken over de stakingsaanzegging.