"De brainstormavonden waren legendarisch"

Veertien jaar nadat de laatste aflevering van het programma werd ingeblikt, staan de avonturen van de medewerkers van de “jongerenfoon” weer even in de spotlights, want vanaf vandaag is het eerste seizoen van “Buiten de zone” eindelijk te koop op dvd.

De kans is vrij groot dat u in het midden van de jaren negentig, toen u de telefoon opnam, de woorden “Allo? Een kieken op een velo” te horen kreeg. Het is slechts één voorbeeld van de talrijke beroemde quotes uit de toenmalige TV-1-serie “Buiten de zone”.

Tot voor kort moesten de fans van het programma hopen op heruitzendingen om de lotgevallen van Raf, Ubi, Merel, Roxanne en Robin op het kleine scherm te bekijken. Maar nu de problemen rond de muziekrechten zijn opgelost, kan u zelf kiezen wanneer u naar afleveringen van "Buiten de zone" kijkt.

Tot groot jolijt van Danny Timmermans en Mathias Sercu, die in “Buiten de zone” de rollen vertolkten van Robin Laureys en Ubi Stevens. Ze zijn allebei laaiend enthousiast dat “Buiten de zone” na al die tijd eindelijk op dvd te verkrijgen is.

“De serie heeft in de loop der jaren een cultstatus bereikt. De fans zijn blij dat ze de serie in huis kunnen halen. Ik zal zelf ook gelukkig zijn als ik de dvd-box in mijn bibliotheekkast kan plaatsen”, zegt Sercu. Voor Timmermans is het dan weer een ideale gelegenheid om de oude cassettes eindelijk te vervangen door een dvd.

Mathias Sercu zal voor voor de kijkers altijd verbonden blijven met de scène van “De roze ridder”, toen hij in een van de talrijke dagdromen een homoseksuele versie van stripfiguur De Rode Ridder vertolkte. “Dat is natuurlijk een van mijn favoriete scenes. Samen met de “verwijfde” Hitler is dat een van mijn mooiste herinneringen aan de serie.”

Tom Lenaerts: "Heerlijke brainstormavonden"

Tom Lenaerts, die in “Buiten de zone” af en toe een klein rolletje speelt, kan zich daarin vinden. Zijn betrokkenheid bij de serie blijft veeleer beperkt tot “legendarische brainstormavonden” die van start gingen om acht uur ’s avonds. En die duurden volgens de tv-maker vaak tot diep in de nacht.

"Het moet gezegd dat vanaf een bepaald tijdstip de drank iets meer alcohol bevatte”, lacht Lenaerts. "Sommige scenes kon je gewoon niet bedenken in een nuchtere toestand."

De meeste kompanen van toen ziet het drietal niet zo vaak meer. Lenaerts ziet Bart De Pauw nog regelmatig. “En af en toe ook Danny Timmermans.” “Vaak heeft het te maken met overvolle agenda’s", vindt Sercu."Bart is de laatste jaren druk bezig geweest met allerhande projecten en ook het contact met Elise (die de rol speelt van Roxanne Seynaeve, red), is een beetje verwaterd.” “Ter gelegenheid van de dvd-voorstelling zullen we nog eens allemaal samenkomen”, weet Timmermans.

"Een derde reeks zou prachtig zijn"

Voor de fans zijn de jarenlange bedes om een dvd van de serie verhoord, maar bestaat de kans dat de bende van de jongerentelefoon een vervolg breit aan de huidige twee reeksen? Pietje Horsten, een van de bedenkers van “Buiten de zone”, wil het idee van een derde reeks niet definitief uitsluiten.

“Meteen na het einde van de tweede reeks vond Bart dat het verhaal af was”, zegt Horsten. “Na verloop van tijd rijpten de geesten van sommigen om een nieuwe reeks in overweging te nemen, maar doordat de meesten stilaan hun eigen weg waren ingeslaan, is daar nooit verder over nagedacht.”

Sercu en Timmermans laten eenzelfde geluid horen. “Had je mij dat een jaar geleden gevraagd, dan had ik gezegd dat het onmogelijk was. Maar nu? Het zou in elk geval erg leuk zijn”, vindt Sercu.

“Ik weet dat er destijds ruwe plannen op tafel lagen om een kerstspecial te maken van “Buiten de zone”, maar daar is uiteindelijk niets van in huis gekomen,” aldus Timmermans. “Maar als ze mij morgen vragen voor een derde seizoen en het kan voor iedereen, dan zeg ik meteen ja.”

"De grote baas vond "Buiten de zone" niet grappig"

Dat “Buiten de zone” het destijds tot op het scherm heeft geschopt, is in grote mate te danken aan Wim Vanseveren. Hij was in die tijd producer van tal van jeugdprogramma’s. Toen Vanseveren het scenario van Bart De Pauw in handen kreeg, was hij verrukt.

“Nooit eerder had ik zo een geweldig scenario in handen gehad. Het was het beste ooit”, aldus Vanseveren. De grote moeilijkheid bestond er voor hem in om ook de bazen warm te maken voor het project en dat liep niet meteen van een leien dakje.

“Ik ben met het scenario naar Frans Puttemans gegaan, hij was destijds directeur van de fictieprogramma’s. En ik zei hem: lees volgend scenario, dit moét gedaan worden.” Na een paar weken kreeg ik te horen dat het was goedgekeurd, maar de oorspronkelijke dertien afleveringen moesten er tien worden, anders zou het te duur worden.” Vanseveren kon daar mee leven: “Beter tien erg goede afleveringen dan dertien middelmatige.”

Het eerste seizoen van “Buiten de zone” scoorde niet uitzonderlijk hoog in de kijkcijferlijstjes, toch werd er beslist om voor een tweede seizoen te gaan. “Wat toen een heel belangrijke rol speelde, was de erg lovende commentaar van de pers”, weet Vanseveren nog. “Als ik mij goed herinner vond alleen “De Standaard” het een aftandse serie. Andere media waren enthousiaster.”

Na het einde van de eerste reeks trok Vanseveren naar het bureau van grote baas Jan Ceuleers, destijds directeur-generaal televisie bij de toenmalige BRTN. “Bart had een tijdelijk contract als programmamedewerker. Als er een tweede seizoen van “Buiten de zone” moest komen, dan had hij een nieuw contract nodig”, aldus Vanseveren.

“Ceuleers vond de serie evenwel niet grappig. Hij zei het zelfs letterlijk dat hij niet van de reeks hield. Desondanks was hij zich wel bewust van de populariteit van “Buiten de zone”, waardoor hij Bart toch een nieuw contract gaf.”

Met de dvd van de serie in de winkel, zal de vraag om een derde reeks waarschijnlijk weer toenemen. “Bart heeft in elk geval ooit enkele ruwe verhaallijnen geschreven voor een derde reeks”, weet Vanseveren.

“Ik heb ze gelezen en vond het zeer geslaagd. Alleen moeten alle elementen meezitten om over een derde seizoen te spreken. Vroeger speelde de helft van Mechelen mee in de serie voor, bij wijze van spreken, drie pistolets en een pintje. Dat zal nu niet meer volstaan”, vreest de gewezen producer.

Frederik Defossez