"Graag nog wat dieper de vulkaan in"

Enkele weken geleden doken er op YouTube beelden op van een aantal waaghalzen die in een nog actieve vulkaan afdaalden, recht richting een immense vuurmassa. Het resultaat was een hallucinante, adembenemende natuurervaring.

De beelden werden gemaakt door cameraman Geoff Mackley, een avonturier in hart en nieren, die zich hier duidelijk in zijn sas leek te voelen. Toch vonden sommigen de beelden zo spectaculair dat ze onmogelijk als echt konden worden beschouwd. Volgens hen ging het om door een computer gemanipuleerde beelden.

Mackley vindt die opmerkingen vooral plezant, zoals bleek tijdens een gesprek in het Amerikaanse praatprogramma Today Show: "Voor mij is dat het grootste compliment dat je kunt krijgen. De reacties zijn waanzinnig. De impact is veel groter dan ik ooit heb durven dromen. En ja, sommigen zeggen dat het allemaal nep is. In een mail voegde er iemand zelfs aan toe: zoals de maanlanding (lacht). Nee, je moet die opmerkingen duidelijk met een grote korrel zout nemen."

"Gevaar nooit onderschatten"

Hij geeft wel toe dat zijn collega, klimmer Drew Bristol, dichter bij de hete lava lijkt te staan dan in werkelijkheid het geval was. Dat heeft te maken met de speciale lens die Mackley gebruikte. Volgens Mackley was Bristol een honderdtal meter van de lava verwijderd. Maar in ieder geval was het heet genoeg om een speciaal pak aan te trekken. Mackley: "De hitte van de lava is enorm intens. Zonder aangepaste kleren is het natuurlijk ondenkbaar zo dicht bij de lava af te dalen."

De beelden werden geschoten op een van de eilanden van Vanuatu, namelijk Ambrym, gelegen ten oosten van Australië in de Stille Oceaan. Mackley: "Het is niet makkelijk om er te geraken. Te voet duurt het acht uur. Met de helikopter gaat het sneller, maar is het ongelooflijk duur. Bovendien kan het weer er zo slecht zijn door het uitspuwen van gassen door de vulkaan. Het is zeker geen mooie plek om te vertoeven." Toch weerhoudt dit Mackley niet om wat te dromen: "Wie weet organiseer ik ooit wel een extreme reiservaring naar een vulkaan, net zoals tornadotrips."

Maar het blijft sowieso een gevaarlijke onderneming, afdalen in een vulkaan. Zo heeft hij de trip tien jaar lang voorbereid. "Ik zal het gevaar nooit onderschatten. En velen zullen denken dat ik een zot ben. Maar ik doe dergelijke dingen al gedurende een lange tijd en leef nog altijd. Dat wil toch al iets zeggen. Het grootste gevaar komt eigenlijk van vallende rotsen. De vulkaan kan ook plots hevig uitbarsten. Maar ja, je kan ook tijdens een wandeling door bliksem getroffen worden", besluit de 44-jarige Nieuw-Zeelander, die een droom werkelijkheid heeft zien worden.

Aan de Britse krant Daily Mail vertelde Mackley nog dat hij binnen enkele maanden hoopt terug te gaan om nog dieper in de vulkaan af te dalen.