"Troepen reageerden goed", aldus Defensie

Volgens de woordvoerder van Defensie zijn de tv-beelden over Belgische militairen in een Afghaanse hinderlaag bekend en worden ze gebruikt bij de opleiding van nieuwe troepen die naar dat land vertrekken.

Het ministerie van Defensie zegt dat de tv-beelden al lang bekend zijn en dat ze worden gebruikt bij de voorbereiding van troepen voor Afghanistan. Ze zouden ook aantonen dat de Belgische troepen in kwestie zich goed aan hun instructies houden en goed bewapend zijn. 

In Terzake vanavond bevestigde luitenant-kolonel Stefaan Schoenmaekers, die toen de eenheid in Kunduz leidde, de reactie van Defensie. Hij merkt op dat het om een uitzonderlijk incident gaat en zeker geen dagelijkse kost, al sluit hij niet uit dat tot een herhaling zou kunnen komen.  De Belgen werken er ook onder een VN-resolutie om een democratisch verkozen regering levensvatbaar te maken, onder meer door de opleiding van een Afghaans leger.

Het incident in kwestie zou overigens meteen schriftelijke meegedeeld zijn aan de bevoegde Kamercommissie en was volgens de luitenant-kolonel dus bekend bij de politici. 

Voor en tegen missie in Afghanistan

Die mening werd in het debat even later gedeeld door Emmanuel Jacob van de Onafhankelijke Militaire Vakbond, maar niet door zijn tegenspeler, volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt (Groen!).

Volgens Jacob circuleren de beelden inderdaad bij het leger, maar was het tonen ervan aan het grote publiek niet nuttig. Wel tonen ze volgens hem de realiteit van de situatie. Kunduz is zeker de "Club Med" van Afghanistan niet en overigens is elke missie in een betwiste zone potentieel gevaarlijk, aldus Jacob. 

Kamerlid De Vriendt beschuldigt minister van Defensie Pieter De Crem ervan dat hij liegt over "het oorlogje" in Afghanistan. Negen dagen na het bewuste incident werd dat weliswaar aan de Kamercommissie gemeld, maar enkel dat er "lichte materiële schade" was en geen gewonde, zoals nu blijkt.

Groen! eist dat België op termijn zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan, maar geeft wel toe dat dat pas kan na een duidelijk schema. Wel kant De Vriendt zich tegen de missie van de F-16's in Kandahar die er deelnemen aan bombardementen van de taliban.