"Waar wil Bart De Wever naartoe met wie?"

Het is dringend tijd dat koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) eens op papier zet waar hij naartoe wil met ons land en dat hij beslist met welke partijen hij dat project wil realiseren. Dat heeft Patrick Dewael (Open VLD) gezegd in "De ochtend".

De winnaars van de verkiezingen, de PS en de N-VA, moeten dringend een andere weg inslaan, volgens Dewael. "Ik hoop dat men erin zal slagen op een totaal andere basis te gaan werken dan de voorbije maanden, want je wordt daar wel triest van."

"Je moet toch vaststellen dat vier maanden na de verkiezingen geen van de overwinnaars duidelijk heeft gemaakt in een nota of project wat men precies wil doen met het land. Di Rupo heeft geweigerd om nota's uit te delen. Dat heb ik nog nooit  meegemaakt. Maar ook De Wever heeft nog niks getoond waarmee hij zich echt wil losmaken van zijn eigen partijprogramma", aldus Dewael. "Ik weet nu nog altijd niet waar hij naartoe wil met welke partijen."

Dewael wijst vooral De Wever met de vinger, die onlangs de stekker uit de onderhandelingen trok om met een wit blad te beginnen. "Tot nu toe - en dat is kritiek ter attentie van Bart De Wever, die nu aan zet is - hij zou nu eens in plaats van met een wit blad opnieuw te willen beginnen op een wit blad moeten gaan schrijven wat hij wil met België en wat hij wil realiseren. Wat is mijn staatshervormingsproject en sociaal-economisch project? En dan moet hij een keuze maken in de partijen met welke hij een regering wil vormen."

Dewael zit overigens niet te wachten op een uitnodiging om mee een regering te vormen. "De liberalen hebben na de verkiezingen duidelijk en bescheiden opgemerkt dat we die verloren hebben. De as van de toekomstige regering moet worden gevormd door de twee partijen die in noord en zuid de verkiezingen overduidelijk gewonnen hebben."