"We krijgen de ruimte die politici ons geven"

Moeten de media een tijdje zwijgen om de regeringsonderhandelingen een kans te gunnen? In "De ochtend" gingen Bart Brinkman (De Standaard) en Steven Samyn (De Morgen) het debat aan. Zij vinden dat de journalisten hun job moeten doen. "Schiet niet op de pianist."

Meer dan 100 dagen na de federale verkiezingen heeft ons land nog altijd geen regering. En het ziet er niet naar uit dat die er snel zal komen, want het vertrouwen tussen de onderhandelaars - en dan vooral tussen de N-VA en de Franstalige partijen, is totaal zoek.

In "De ochtend" kregen Bart Brinkman (De Standaard) en Steven Samyn (De Morgen) de vraag voorgeschoteld of de media niet beter een tijdje zouden zwijgen om de onderhandelingen een kans te gunnen.

Volgens Brinkman en Samyn is dat geen goed idee. "We moeten gewoon onze job doen. We krijgen de ruimte die de politici ons geven", zegt Brinkman.

"In het begin van de formatie werd er weinig gecommuniceerd en verliep alles vrij discreet. Ik heb een beetje de indruk dat er nu koortsopstoten zijn en dat illustreert wel dat er iets fundamenteels fout zit tussen de politici", zegt Samyn.

"Het zijn de politici die de journalisten voeden met quotes en met off the record-gesprekken. Ik vind het een beetje vreemd om dan altijd naar de pers of de journalisten te verwijzen. Schiet niet op de pianist."

"Als de politici elkaar in alle openheid beginnen af te branden, dan is het niet aan ons om de andere kant op te kijken", voegt Brinkman eraan toe. "Daar worden wij niet voor betaald en dat verwacht de lezer ook niet van ons."

Hij geeft wel toe dat als er weinig gecommuniceerd wordt vanuit de politiek, de journalisten zenuwachtig worden. "In het begin van de onderhandelingen was er een zekere vorm van discretie en dat is voor media bijzonder moeilijk. Als die discretie te lang duurt, worden de journalisten nerveus en dan komen de veronderstellingen in de kranten."

Brinkman brengt wel begrip op voor de situatie waarin Bart De Wever zich nu bevindt met zijn verduidelijkingsopdracht. "Het is heel moeilijk om het vertrouwen te herstellen en de discretie te herstellen. Hij zit op een vulkaan van stukgelopen relaties, waarin hij zijn weg moet proberen te zoeken. Dat is zeer hachelijk, zeker als daar een batterij journalisten op staat te kijken, die heel makkelijk toegang hebben tot de politici."