Belgische soldaten liepen in een hinderlaag

Er zijn beelden opgedoken van Belgische soldaten die anderhalf jaar geleden in Kunduz in Afghanistan in een hinderlaag liepen. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zei rond die tijd dat onze troepen zeker niet in gevechten betrokken waren.

Het gaat om een incident van 15 juni vorig jaar. Op de beelden zie je Belgen die het Afghaanse leger begeleiden. Dan wordt er geschoten door de taliban. Het incident loopt uit de hand en een groepje Belgische militairen raakt helemaal omsingeld.

Er wordt luchtsteun gevraagd. Twee Amerikaanse F15-gevechtsvliegtuigen worden opgeroepen en er komt versterking van de basis in Kunduz. Een van de vliegtuigen voert een aanval uit, maar door het opgeven van een verkeerde positie komen de Belgen zelf onder vuur te liggen.

Het hele incident duurt enkele uren. Uiteindelijk komen drie Afghaanse soldaten om het leven en vallen er drie gewonden, twee Afghanen en een Belg.

De beelden zijn gemaakt door twee soldaten, onafhankelijk van elkaar. Ze geven voor het eerst een ongefilterd beeld van de oorlog in het noorden van Afghanistan.

Volgens VRT-journalist Jens Franssen zijn de beelden afkomstig van militairen die ontevreden zijn over de beeldvorming over hun missie in de streek van Kunduz. Ze willen aantonen dat het wel degelijk om een echte missie gaat.

Kunduz, bolwerk in het noorden

De provincie Kunduz ligt in het noorden van Afghanistan, op een kruispunt van strategische wegen onder meer die van de grens met Tadzjikistan naar de Afghaanse hoofstad Kaboel.

In de streek is het woelig, onder meer omdat er veel Pashtuns wonen. Dat is de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan die vooral in het zuiden van het land woont, maar ook in sommige noordelijke provincies zoals Kunduz. Het is vooral bij de Pashtuns dat de taliban aanhang hebben, bij andere bevolkingsgroepen zijn ze niet erg geliefd.

Het Belgische ISAF-contingent heeft ongeveer 600 militairen in Afghanistan. De meesten bewaken de luchthaven van Kaboel en een luchtmachteenheid is gelegerd in Kandahar. In Kunduz werken de Belgen met Duitse troepen aan wederopbouw en opleiding van het Afghaanse leger.