Europese Unie haalt vlot Kyoto-normen

De landen van de Europese Unie zullen in 2012 ruim de Kyoto-doelstellingen halen inzake reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft Europees commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard bekendgemaakt.

"Wij houden ons aan de beloften die we gedaan hebben", zei Hedegaard (foto). In het Kyoto-protocol was afgesproken dat de 15 EU-landen die het verdrag onderschreven hebben hun uitstoot over twee jaar met 8 procent zouden verlagen ten opzichte van 1990.

Maar volgens Hedegaard zullen de 15 landen uitkomen op een reductie van ruim 14 procent.  Ook de nieuwe lidstaten liggen op schema of presteren iets beter dan was afgesproken. Moeilijk punt blijft de transportsector, waar de uitstoot in 2008 met meer dan 23 procent is gestegen.

Hedegaard geeft overigens wel toe dat een deel van de verminderde uitstoot van broeikasgas het gevolg is van de economische crisis.

lees ook