Frank Focketyn in de taal van Molière

Het voorbije weekend is de Franstalige versie van de theatermonoloog "Brief aan mijn rechter" door Frank Focketyn in première gegaan in Luik. "Het is mijn eerste monoloog", aldus Focketyn.

Frank Focketyn wou in het jaar van zijn 50e verjaardag absoluut een monoloog maken met regisseur Johan Simons. "Ik wou dit doen vooraleer Simons afscheid neemt van NTGent en naar Berlijn vertrekt", zegt Focketyn in de coulissen van Théâtre de la Place in Luik.

Het stuk is geschreven door Georges Simenon. "De Franse versie was hard studeren, net als voetballers, altijd dezelfde oefeningen", aldus Focketyn.

De voorstelling kwam tot stand na samenwerking tussen NTGent en Théâtre de la Place in Luik. "Ik hou van de Franse taal, van de muzikaliteit, de beelden van die taal."

Frank Focketyn is vooral bekend als komisch tv-acteur. Hij speelde rollen in de series "In de gloria" en "Het eiland", maar is ook al jarenlang actief in het theater. Net voor zijn 50e verjaardag heeft hij zijn eerste monoloog in het Frans gespeeld. "Ik ben nu klaar voor een dialoog of een trialoog in het Frans", besluit de acteur met een vrolijke noot.