Hoed van kunstschilder Ensor gestolen

Zondag is in het Ensorhuis in Oostende een hoed gestolen die vermoedelijk van kunstschilder James Ensor (1860-1949) geweest is. De diefstal werd in de namiddag gepleegd op het gelijkvloers, vlak bij de museumwinkel. Er is voorlopig geen spoor van de dader.

De hoed werd gestolen tussen vier en vijf uur in de namiddag. Op dat moment was het bijzonder druk in het museum.

"We beschikken niet over camerabeelden", zegt conservator Philip Van den Bossche. "Er is wel een uitgewerkt veiligheidssysteem, maar op een of andere manier heeft dat niet gewerkt."

Van den Bossche betreurt de diefstal. "Het is een hoed met een hoge historische waarde zelfs al kan het niet met zekerheid worden gezegd dat het om een hoed van Ensor zelf gaat. Dit betekent nog niet dat er gemakkelijk een financiële waarde op geplakt kan worden."

James Ensor is vooral bekend van zijn schilderijen met maskers. In het ING Cultuurcentrum in Brussel loopt momenteel een expo met zijn werk.