Kim Jong-un heeft niet de steun van zijn broer

Kim Jong-nam (foto), de oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il vindt "dynastieke opvolging" geen goed idee. Zijn broer Kim Jong-un is de gedoodverfde opvolger van Kim Jong-il, maar daar is zijn oudere broer niet voor te vinden.

Kim Jong-un is 28 en werd vorige maand benoemd tot generaal bij het leger, een invloedrijke post in het land. Veel waarnemers beschouwen dat als een teken dat er binnenkort een machtsoverdracht komt. Zijn vader Kim Jong-il is 68 en zou al een tijdje ernstig ziek zijn.

De 39-jarige broer van de toekomstige leider van het land, Kim Jong-nam, heeft op de Japanse televisie zijn twijfels geuit. "Persoonlijk ben ik tegen zo'n dynastieke opvolging van de derde generatie. Maar er zullen wel interne factoren zijn", zei hij.

Lang werd verwacht dat Kim Jong-nam zou worden aangeduid als de opvolger van "de geliefde leider". Maar hij zag zijn kansen gekelderd toen hij in 2001 werd betrapt terwijl hij met valse identiteitspapieren Japan probeerde binnen te geraken, naar verluidt om een Disney-pretpark te bezoeken. Sindsdien zou hij in China of Macau wonen en niet langer in Noord-Korea. In een interview op de Chinese televisie zei hij vorig jaar nog dat hij "geen interesse" heeft om de nieuwe leider te worden.