Middeleeuws gebouw onder markt Poperinge

Bij opgravingen op de markt van Poperinge (foto) zijn de fundamenten van een groot middeleeuws gebouw ontdekt. Het gaat zo goed als zeker om de voormalige halle, een overdekte markt.

In verschillende historische bronnen is er sprake van een halle in Poperinge. In een bron uit 1580 staat dat er 8 huizen en 2 stallen aan de halle waren gebouwd. Tot nu toe was de precieze locatie van de halle onbekend, maar het is zo goed als zeker dat de fundamenten in ijzerzandsteen onder de Grote Markt die van de voormalige stadshalle zijn.

"Er zijn nu 9 verschillende ruimten ontdekt en het heeft er alle schijn van dat het om die 8 huizen en 1 van de stallen gaat", zegt archeoloog Jan Decorte van Archeo7, die de opgravingen begeleidt. "Het moet een indrukwekkend gebouw geweest zijn, over een lengte van 45 meter, met een bovenverdieping en 1 of 2 torens."

"De halle werd vermoedelijk gebouwd in de 14e eeuw. We weten niet wanneer het gebouw gesloopt werd, maar op een kaart uit 1775 is het alvast niet meer te zien", zegt Jan Decorte. Archeologen van Monument Vandekerckhove NV gaan de fundamenten nu voort onderzoeken.