Parlementaire jaar start in mineur

In de Kamer is het nieuwe parlementaire jaar zonder veel tromgeroffel op gang getrokken. Dat kon ook niet anders, want de parlementsleden wachten op een nieuwe regering.

In zijn openingstoespraak riep Kamervoorzitter André Flahaut (PS) op om in afwachting van de nieuwe regering zo goed mogelijk samen te werken met de huidige regering van lopende zaken.

Flahaut benadrukte dat het welzijn van de burgers en de internationale verplichtingen van ons land niet mogen leiden onder de huidige politieke crisis. Ook vroeg hij dat ook het parlement zuinig met overheidsgeld zou omspringen.

Er werd ook hulde gebracht aan een aantal gewezen Kamerleden die de voorbije maanden overleden zijn. Onder hen was Daniel Ducarme, gewezen voorzitter van de Franstalige liberalen.

Premier Yves Leterme (CD&V) kwam ook even kort aan het woord, maar hij legde geen regeerverklaring af, omdat hij nog altijd de lopende zaken afhandelt. Hij komt binnenkort ook met een nieuwe wet waardoor de overheid voorlopige twaalfden krijgt voor haar uitgaven.

Boze pers stond buiten

Flahaut pleitte ook voor een nieuwe relatie tussen het parlement en de media. Die relatie lag overigens vandaag erg onder vuur, want Flahaut had op eigen houtje beslist om de perslui buiten de zitting te houden. Die stonden dan maar samengepakt in de inkomhal van het parlement.

Volgens Flahaut is de verbanning tijdelijk, want hij wil volgende week al overleg met de pers over nieuwe regels. Volgens hem is dat nodig na een aantal incidenten tijdens de vorige legislatuur.

Hoe dan ook reageerde de pers verbolgen en waren verwijzingen naar toestanden uit de Noord-Koreaanse dictatuur niet van de lucht. Ook de meeste politici van de Vlaamse partijen waren niet te vinden voor het eigengereide optreden van de Kamervoorzitter.