Steeds meer kwallen in de Noordzee

In de Noordzee zitten steeds meer kwallen, onder meer omdat ze door de overbevissing steeds minder concurrentie hebben. "Daarom is het belangrijk dat we onze zeeën zo duurzaam mogelijk beheren", zegt marien bioloog Jan Seys.

Niet alleen door de overbevissing krijgen kwallen steeds meer vrij spel. Ook de nitraten en fosfaten die via de landbouw in zee terechtkomen, zijn voor kwallen een lekkere brok, én ze hebben ook geen last van de klimaatopwarming.

Het zijn voorlopig nog vooral ongevaarlijke kwallen, zoals de oorkwal, die de Noordzee bevolken. "Maar als de klimaatopwarming zich doorzet, is het niet uitgesloten dat soorten uit het zuiden ook bij ons opduiken", zegt Jan Seys. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan de parelkwal die rond de Middellandse Zee toch vaak problemen veroorzaakt en waarbij soms hele stranden ontruimd moeten worden."

Volgens Seys is de opmars van de kwal in de Noordzee enkel te stuiten door een duurzaam beheer van onze zeeën, waardoor de vispopulatie opnieuw stijgt en de kwallen weer concurrentie naast zich moeten dulden. "En in de mate van het mogelijke moeten we ook de klimaatopwarming aanpakken", aldus nog Seys.

In Oostende vindt vandaag en morgen Eurocean 2010 plaats, een Europese conferentie over de Europese zeeën.