Tien tintelende tips van Ruben Nollet

Van 12 tot 23 oktober staat Gent naar jaarlijkse gewoonte in het teken van de cinema. Het festival heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd en daar zal een afgeslankte editie (het is crisis voor iedereen) weinig of niets aan veranderen.

Omdat ook de 37ste jaargang tjokvol zit en een mens nu eenmaal niet alles kan bekijken, geef ik u graag een paar tips mee. Het openbaar stadsvervoer draagt trouwens ook zijn steentje bij want met je ticket kan je gratis mee met bus of tram. Alle informatie over de precieze data en vertoningstijden vindt u op www.filmfestival.be.

Armadillo

Als je een regisseur vraagt of hij denkt dat een film de wereld kan veranderen, antwoordt hij/zij meestal: “Nee, maar een film kan wel een debat op gang brengen. ”Dat geldt a fortiori voor "Armadillo", een Deense documentaire over het leven van twee jonge soldaten in Afghanistan.

De film van Janus Metz is zo onthutsend dat heel Denemarken zich plots afvraagt of de regering wel de juiste keuze heeft gemaakt door deel te nemen aan de Amerikaanse oorlog tegen terreur. Indringend.

Exit through the gift shop

Wie zich ooit heeft afgevraagd of moderne kunst niet grotendeels gebakken lucht is, zal zijn hart ophalen aan ‘Exit Through the Gift Shop’. De film wordt voorgesteld als een kennismaking met de ongrijpbare Britse straatkunstenaar Banksy maar eigenlijk is dit het portret van een gekke Fransman die in het kunstwereldje tracht binnen te dringen. Een film als een opgestoken middenvinger.

Jacques Tati: Deux temps, trois mouvements

De traditionele tentoonstelling die samen met het festival van start gaat (maar veel langer duurt) richt de schijnwerpers op een van de grootste genieën uit de Franse filmgeschiedenis. Jacques Tati staat bekend als een begenadigde (fysieke) komiek maar de man had ook een uitzonderlijk oog voor cinema en de ambitie om grenzen te verleggen. Op de expo vind je onder meer foto’s, rekwisieten, filmpjes, sets en schetsen.

John Barry in concert

Ook al zegt cinema je weinig, toch heb je zeker als werk van John Barry gehoord. De 76-jarige Britse componist is namelijk mee verantwoordelijk voor een van de meest herkenbare thema’s aller tijden: de begintune van de James Bond-films (waarvoor hij trouwens 11 soundtracks schreef).

Voeg daar vijf Oscars (onder meer voor "Out of Africa" en "Dances with wolves") en scores voor talloze films ("Midnight Cowboy", "Body Heat",…) aan toe en je krijgt een grote meneer. Het concert vindt plaats op donderdag 21 oktober in het Kuipke.

Poetry

Van 2003 tot 2004 zetelde Lee Chang-Dong als de Zuid-Koreaanse minister van Cultuur en Toerisme maar de man is in de eerste plaats cineast. Dat bewijst hij ten overvloede in dit beminnelijke drama over een oude vrouw die poëzie wil leren schrijven maar geen inspiratie vindt. Dat klinkt melig maar Lee Chang-Dong gebruikt dat ogenschijnlijk onschadelijke verhaal om stevig uit te halen naar de evolutie van zijn land.

Silent souls

Een paar weken geleden nam de Russische regisseur Aleksei Fedorchenko nog een prijs voor beste cinematografie in ontvangst op het festival van Venetië. "Silent Souls" ziet er inderdaad geweldig uit maar is vooral een traag indringend verhaal over een wereld waarin tradities steeds minder belang hebben. Wanneer een man zijn vrouw moet begraven, grijpt hij er echter toch naar terug. Een mijmerend menselijke film.

Sound of noise

Doe jezelf een plezier en tik op YouTube de woorden "Music for one apartment and six drummers" in. U zal uitkomen bij een van de origineelste kortfilms van de laatste tien jaar en meteen ook een idee hebben van wat regisseurs Ola Simonsson en Johannes Stjärne Nilsson willen proberen in hun eerste langspeelfilm "Sound of noise".

Tim Robbins and the Rogues Gallery Band

Om eerlijk te zijn: een uitzonderlijke zangstem heeft Tim Robbins niet. Maar de acteur/regisseur/singer/songwriter heeft charme en uitstraling te over en kent zijn folky klassiekers. Stel je een goeie verteller voor met een hart voor intieme muziek en je krijgt een idee van wat Robbins en zijn Rogues Gallery te bieden hebben. Je kan ze aan het werk zien op woensdag 20 oktober in de Balzaal van de Vooruit.

22 mei

Haat of liefde, met "Ex drummer" liet Koen Mortier geen ruimte voor een andere mening. "22 mei" heeft veel raakvlakken met dat opmerkelijke debuut, al is het maar dat vrijwel alle hoofdpersonages zich uitdrukken in het West-Vlaams. Maar de film dringt ook een stuk dieper door dan "Ex drummer". Mortier vertelt er hoe de bewaker van een shoppinggalerij na een traumatiserende gebeurtenis geplaagd wordt door schuldgevoelens.

Winter’s bone

Vraag tien Amerikaanse regisseurs naar hun favoriete Amerikaanse film van 2010 en de kans is groot dat ze "Winter’s bone" zullen antwoorden. De winnaar van het Sundance-festival heeft het over een 17-jarig meisje dat in een onherbergzame streek leeft en voor haar tijd volwassen is moeten worden. Wanneer haar vader zich weer eens in nesten werkt, moet ze naar hem op zoek.

Ruben Nollet