Van Mieghem had nood aan lichtere kost

Het 37e Filmfestival van Gent heeft zijn deuren geopend en de portier van dienst is voor het eerst een Vlaamse vrouw. Hilde Van Mieghem komt namelijk haar derde langspeelfilm "Smoorverliefd" voorstellen.

"Smoorverliefd" heette oorspronkelijk "Oh no, it’s a woman!’", naar alle waarschijnlijkheid een verwijzing naar het feit dat vrouwen nu eenmaal anders in elkaar steken dan mannen. Ook wat de liefde betreft.

Of juist niet, want de romantische komedie laat zien dat wijven net zoveel goesting in hun broek kunnen hebben en zich net zo weinig kunnen aantrekken van relationele trouw als venten.

Na de drama’s "De suikerpot" (over kindermishandeling), "De kus" (over kindermishandeling en prostitutie) en "Dennis van Rita" (over de seksuele gevoelens van een mentaal gehandicapte jongeman) had Hilde Van Mieghem duidelijk nood aan lichtere kost. Dus maken we in "Smoorverliefd" kennis met vier verwante vrouwen die elk een andere fase van het moderne vrouwelijke bestaan vertegenwoordigen.

Niet altijd brave wezens

De verteller, Eva, is veertien en krijgt voor de allereerste keer vlinders in de buik. Haar halfzus Michelle (zelfde vader, andere moeder) is een prille twintiger die alle moeite heeft om ernstig genomen te worden als volwassene.

Tante Barbara draait rond de dertig en vraagt zich af waar seks anders voor dient dan om kindjes te maken. En moeder Judith, zo’n beetje de centrale figuur van de film, heeft op haar veertigste de hoop op de Ware Jacob al lang opgegeven en rijgt de minnaars aan elkaar.

Tijdens de opnames van haar film en in de aanloop naar de première op het festival (en uiteindelijk de bioscooprelease op 8 december) heeft Van Mieghem al uitgebreid haar ambities uit de doeken gedaan. "Smoorverliefd" moet een romantische feelgood komedie worden, zij het met lagen en inhoud. Ze wil het foute beeld dat het genre ophangt over vrouwen als brave wezens die zich altijd aan de regels houden terecht wijzen.

Vooral goesting in pompoensoep

Volgens de beschrijving op zijn Facebook-pagina tilt "Smoorverliefd’" geholpen door de sterke acteerprestaties het vrouwelijk orgasme tot ongekende hoogten.

En vooral (een mantra dat in bijna elk gesprek terug komt): het is een film die volgens de reacties tijdens de testvisies de kijker met veel goesting naar huis stuurt. Als dat laatste klopt, zullen de genodigden er vanavond nog een plezierige officiële openingsreceptie van maken in Gent.

Na de persvisie had ik vooral goesting in pompoensoep, maar dat zal dan wel aan mij liggen.

Ruben Nollet

Smoorverliefd

van: Hilde Van Mieghem

met: Veerle Dobbelaere, Marie Vinck, Wine Dierickx, Aline Van Hulle, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Koen De Graeve, Huub Stapel

release: 8 december 2010