Winnaar Booker Prize "grappig en scherpzinnig"

De Britse schrijver Howard Jacobson heeft de prestigieuze Man Booker Prize gewonnen met zijn komische roman "The Finkler question". De 68-jarige auteur uit Manchester werd vanavond gelauwerd in de Guildhall in Londen.

"Het winnende boek is heel grappig, maar ook heel scherpzinnig, droevig en subtiel", zei juryvoorzitter Andrew Motion over de laureaat van de prijs. "The Finkler question" is het elfde boek van Jacobson.

De 68-jarige schrijver uit Manchester wint de Man Booker Prize for Literature voor het eerst in zijn carrière. In 2002 en 2006 raakte hij niet verder dan de longlist van de onderscheiding.

"Vandaag vergeef ik alle juryleden die mij de voorbije jaren over het hoofd hebben gezien", grapte Jacobson toen hij zijn prijs in ontvangst nam. De auteur omschrijft zich als "de joodse Jane Austen, die het joodse denken introduceert in de Engelse literatuur".

De Booker Prize is een van de belangrijkste literaire onderscheidingen in de Engelse literatuur. De prijs is goed voor ongeveer 56.800 euro en wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur uit het Britse Gemenebest of Ierland.