Ze werd Miss USA voor welgeteld één dag

Schandalen zijn van alle tijden, ook in het wereldje van de schoonheids-verkiezingen. Al in 1957 smulden de media van de "leugens" van de pas verkozen Miss USA, Mary Leona Gage. Ze mocht na één dag haar kroontje al terug inleveren. Ze werd een van de meest gehate mensen in de VS, vertelde ze later zelf. Vorige week overleed ze op 71-jarige leeftijd, zo liet haar zoon weten.

Het werd de gelukkigste dag van haar leven, de dag dat ze het kroontje van Miss USA op haar hoofd mocht zetten. Ze stond de pers gracieus te woord. Ze vertelde dat ze al 21 was, dat ze zelfs nog geen vriendje had en dat ze zou wachten tot haar 26e vooraleer ze zich in een serieuze relatie zou smijten. Met de grootste glimlach werd intussen geposeerd.

2 huwelijken en 2 kinderen

Maar één dag later werd ze op het matje geroepen door de organisatoren van de Miss USA-verkiezing. Die hadden ontdekt dat ze in 1939 geboren was en dus nog maar 18 jaar oud was. Maar wat veel erger was, Gage was niet alleen op die leeftijd al twee keer getrouwd, ze had intussen ook al twee kinderen. Gages moeder en schoonmoeder werden erbij gehaald en die konden niet anders dan de feiten bevestigen. De tranen vloeiden rijkelijk en het schandaal werd breed uitgesmeerd in de pers.

Gage werd verplicht haar kroontje onmiddellijk in te leveren. Ook de prijzen die eraan verbonden waren, gingen naar de runner-up en Gage werd terug naar haar woonplaats in Maryland gestuurd, de plaats die ze haar hele leven al wilde ontvluchten.

Vanaf dan ging het van kwaad naar erger, steeds met de pers op haar hielen. Er werd opnieuw gescheiden, ze verloor de voogdij over een van haar kinderen en ze was verplicht te zingen in louche bars. Dramatisch hoogtepunt was haar opname in een ziekenhuis wegens een overdosis drugs. Haar pogingen om een filmcarrière te starten, flopten grandioos.

Later zou ze berouw tonen voor haar fouten en haar leven volledig aan God wijden. Zo legde ze de eed van het celibaat af, na zes mislukte huwelijken.

lees ook