"Gevaarlijke stalker" krijgt 20 jaar cel

Een 45-jarige man die eind vorig jaar zijn ex-vrouw neerstak in haar wagen in Gent, is vandaag veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De man behoort tot "de groep van meest gevaarlijke stalkers", zo stelde de Gentse correctionele rechtbank.

Op 27 december 2009 stond de 43-jarige vrouw met haar wagen voor het rood verkeerslicht op de hoek van de Rooigemlaan en de Nieuwewandeling toen haar ex een autoraam insloeg met een hamer. Hij bracht haar met een mes levensgevaarlijke verwondingen toe en sloeg dan op de vlucht. De vrouw verkeerde enkele dagen in kritieke toestand, maar overleefde de aanslag.

Het spoor leidde snel naar de man, die na de scheiding zijn ex bleef lastigvallen. De man werd de voorbije jaren drie keer veroordeeld voor stalking, bedreiging en slagen ten aanzien van zijn ex-partner. De vrouw was toen ze werd neergestoken op weg naar de politie om opnieuw aangifte te doen van stalking.

De man bekende dat hij zijn ex verschillende messteken toebracht, maar ontkende dat hij haar wou doden. Het openbaar ministerie had vijftien jaar cel gevorderd, maar de rechtbank legde de maximumstraf op, omdat de man geen schuldinzicht toonde.