Belgisch contract voor Turkmeens gas?

De Belgische ondernemer Koen Minne zou een belangrijke rol gaan spelen in de uitvoer van Turkmeens aardgas naar de Europese Unie. Een consortium rond Minne zou op het punt staan een contract af te sluiten in de Centraal-Aziatische republiek.

Volgens De Tijd zou heeft Minne een consortium van een aantal Europese energiebedrijven rond zich verzameld. Die zouden nu op het punt staan om een miljoenencontract af te sluiten met de Turkmeense overheid.

Concreet wil het consortium aardgas vanuit Turkmenistan via CNG-tankers vervoeren over de Kaspische Zee naar Azerbeidzjan. Van daaruit zou het gas via bestaande pijpleidingen doorheen Georgië en Turkije naar Europa gaan. Minne hoopt om vanaf 2013 gas te vervoeren. In een eerste fase zo het gaan om drie miljard kubieke meter per jaar.

Zijn plan, Caspian Flow, zou goedkoper zijn dan een geplande pijpleiding onder de Kaspische Zee. CNG staat voor "compressed natural gas". Dat gas wordt samengeperst om minder plaats in te nemen en er zijn geen grote installaties vereist zoals bij LNG. Wel zijn die tankers duurder.

Koen Minne is topman van het energieconstructiebedrijf Enex en ereconsul van Turkmenistan. Hij heeft goede contacten met de Turkmeense president Gurbanguli Berdymukhamedov (zie foto) en was in het verleden ook gemeenteraadslid voor Open VLD in Bierbeek.

"Great Game" om gas en olie

De voormalige Sovjetrepublieken Kazachstan, Azerbeidzjan en Turkmenistan zijn erg rijk aan olie- en gasvoorraden. Na de val van de Sovjet-Unie zijn Westerse oliemaatschappijen massaal naar de regio getrokken, maar dat is tegen de zin van Rusland.

Centraal staan de controle over de pijpleidingen die die energie moeten vervoeren. De meesten liepen doorheen Rusland, maar de voorbije jaren zijn er tal van nieuwe leidingen gebouwd doorheen Georgië en Turkije naar de Middellandse Zee.

De EU wil de Russische invloed over de gasleveringen terugdringen en plant daardoor een nieuwe pijplijn, Nabucco, die gas vanuit de regio naar Centraal-Europa moet brengen. Rusland stelt zijn eigen pijpleidingsprojecten zoals South Stream voor.

Dat machtspel wordt steeds meer vergeleken met "the Great Game", de strijd om invloed in die regio tussen Rusland en Brits-India in de 19e eeuw. De voorbije jaren is echter ook China aangetrokken door de energierijkdommen in Centraal-Azië.