Celstraffen voor cultuurmedewerkers in Egypte

In Egypte zijn elf medewerkers van het ministerie van Cultuur veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Ze werden veroordeeld voor nalatigheid in een rechtszaak over de verantwoordelijkheid voor de diefstal van een doek van Vincent van Gogh uit een museum in Caïro.

Het schilderij met de titels "Klaprozen" en "Vaas met bloemen" werd eind augustus gestolen uit het Mahmoud Khalil Museum in Caïro. Het museum bezit een van de rijkste collecties van Europese moderne kunst. Het gestolen werk van Vincent van Gogh wordt geschat op  meer dan 40 miljoen euro.

Onder de elf veroordeelden bevindt zich ook Mohsen Sha'lan, de onderminister van Cultuur van Egypte. De elf kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Uit het onderzoek naar de kunstroof bleek dat het alarmsysteem van het museum niet werkte op het moment van de diefstal. Slechts 7 van de 43 veiligheidscamera's waren operationeel. De rechter tilde ook zwaar aan het feit dat het museum fel gesnoeid had in het veiligheidspersoneel. De verantwoordelijke van het ministerie van Cultuur en van het museum voerden aan dat ze moesten besparen op het veiligheidsbudget.

Het schilderij werd op 21 augustus bij klaarlichte dag gestolen uit het museum. Er is nog steeds geen spoor van het gestolen kunstwerk. De Egyptische miljonair Naguib Sawaris heeft een beloning van meer dan 120.000 euro beloofd aan de persoon die de politie naar het gestolen schilderij leidt.