De Crem: "Beelden geven juiste setting"

Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) ontkent dat hij de gevaren van de militaire opdracht in het noorden van Afghanistan minimaliseert. Gisteren lekten tv-beelden uit van onze militairen tijdens een beschieting. "De beelden geven de juiste setting weer."

Gisteren lekten tv-beelden uit van Belgische militairen in Afghanistan terwijl ze in een hinderlaag werden gelokt door talibanstrijders. In die periode zei minister van Defensie Pieter De Crem dat de troepen zeker niet in gevechten betrokken waren, maar nu ontkent hij dat hij gelogen heeft.

"De beelden dateren van juni 2009. Er was toen een groot incident, maar dat is ook gerapporteerd geweest in de bevoegde commissie en in de Kamer. Sindsdien is er ook het wekelijkse perspunt opgestart, waarop alle incidenten worden meegedeeld", zegt De Crem in "De ochtend" op Radio 1.

"De beelden geven ook de juiste setting weer. Ze worden ook gebruikt in de opleiding om soldaten voor te bereiden op waar ze terechtkomen. We weten dat de opdracht in dat land onveilig is. Maar ik heb altijd gezegd dat de communicatie daarrond goed moest zijn. De soldaten verdienen meer dan een politiek opbod. Het belangrijkste is dat onze opdracht goed wordt uitgevoerd en dat er goed wordt gerapporteerd."

De Crem bevestigde nog eens dat er geen sprake is van een vervroegde terugtrekking van de troepen. "De kans dat we ons terugtrekken uit Afghanistan is beduidend kleiner dan de kans dat de groenen spoedig in een regering zullen zitten", sneerde hij. "De toestand in Afghanistan gaat vooruit, weliswaar niet zo snel als we zouden willen, maar nu vertrekken is geen optie."

"Deze regering heeft een engagement genomen om daar te blijven tot 2011 met maximaal 626 militairen voor een opleidingsopdracht in Kunduz, de bewakingsopdracht in Kandahar én met de aanwezigheid van 6 F-16's. Het is aan een volgende regering om te bekijken wat er met dit engagement gebeurt na 2011."