Frankrijk mag legaal downloaden subsidiëren

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor het Franse internetinitiatief Carte Musique. Met de Carte Musique subsidieert de Franse overheid legaal downloaden.

Er geldt een Europees verbod voor staatssteun, maar dit initiatief kan worden gerechtvaardigd om doelstellingen van algemeen belang te dienen. "Succesvolle maatregelen tegen illegaal downloaden geven de industrie meer ademruimte", motiveert de Europese Commissie.

De Carte Musique biedt 12- tot 25-jarigen 50 euro krediet om muziek te downloaden. De jongeren betalen slechts de helft, de rest wordt door de Franse overheid bijgepast. De maatregel geldt voor twee jaar en de jonge surfers kunnen jaarlijks één Carte Musique kopen. De overheid wil jaarlijks 1 miljoen kaarten verkopen.

De Franse overheid verwacht ook van de telecomoperatoren een inspanning om het legale downloaden te stimuleren. Ze moeten de muziekprijzen laten zakken en mee betalen voor de publiciteit voor de Carte Musique.