Hertelling van de stemmen in Kirgizië

In Kirgizië hebben de vijf partijen die zitjes in het parlement veroverd hebben, besloten dat de stemmen herteld worden. Dat gebeurt om te zien of de partij die zesde eindigde met 4,8 procent van de stemmen, toch niet de kiesdrempel gehaald heeft.

Bij de parlementsverkiezingen in Kirgizië van afgelopen weekend haalde de Boetoen Kirgistan-partij met 4,8 procent net niet de kiesdrempel van 5 procent. Omdat er echter onregelmatigheden zouden gebeurd zijn, het totale aantal stemgerechtigden lijkt van 2,85 miljoen gestegen te zijn tot meer dan 3 miljoen, hebben de partijen die wel in het parlement vertegenwoordigd zullen zijn, nu besloten de stemmen te hertellen.

"We kondigen een hertelling aan met archaïsche middelen, zoals onze grootvaders, met telramen in onze handen", zo zei een van de leiders van de Ar Namys-partij.

Intussen heeft de onverwachte winnaar van de verkiezingen, de nationalistische Ata Joert-partij, de andere partijen in het parlement opgeroepen om de rangen te sluiten in het belang van het land en een brede coalitie te vormen.

De vijf partijen die nu in het parlement zitten, zijn echter erg verdeeld. Ook het hele land is dat: 60 procent van de kiezers die hun stem uitgebracht hebben, hebben gestemd op een van de 24 partijen die niet in het parlement geraakt zijn.