Homo's in VS-leger mogen niet worden geschorst

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Californië oordeelt dat alle lopende schorsingsprocedures van homoseksuele militairen uit het leger ongedaan gemaakt moeten worden. Het "don't ask, don't tell"-beleid van het Amerikaanse leger wordt zo voort uitgehold.

In 1993 keurde het Amerikaanse parlement de "don't ask, don't tell"-wet goed, die werd ingevoerd onder president Bill Clinton. Door die regel worden holebi's toegelaten in het leger, maar ze lopen wel het risico om geschorst te worden als hun geaardheid aan het licht komt. Sinds 1993 zijn volgens holebiorganisaties al 13.500 mensen geschorst uit het leger omdat ze openlijk voor hun geaardheid uitkomen of omdat ze betrapt worden.

President Barack Obama wil de wet wijzigen, maar ondervindt nog politieke tegenstand. Vorige maand nog is een voorstel om de wet af te schaffen, gestrand in de Senaat.

Rechter Virginia Phillips heeft nu geoordeeld dat alle maatregelen of procedures tegen homo's en lesbiennes die voor het leger werken of werkten, ongedaan moeten worden gemaakt. Dezelfde rechter oordeelde vorige maand al dat het "don't ask, don't tell"-beleid moet worden afgeschaft, omdat het in strijd is met de grondwet van de Verenigde Staten.