Hongaarse giframp eist een negende leven

In Hongarije heeft de ramp met giftig slib van een aluminiumfabriek een negende leven geëist. Het gaat om een van de 150 mensen die gewond raakten toen de dam van een reservoir met giftig slib het begaf. De fabriek wordt mogelijk dit weekend weer opgestart.

Gisteren besliste de Hongaarse regering om de aluminiumfabriek MAL in Kolontar te nationaliseren. Als de president de wet ondertekent, kunnen de autoriteiten binnen de kortste keren beslag leggen op de tegoeden.

De regeringscommissaris die het bedrijf zou gaan leiden heeft alvast gezegd dat het bedrijf snel weer kan worden opgestart, mogelijk al dit weekend. Niet iedereen is echter even blij met die beslissing. Sommigen vrezen immers dat de noordelijke muur van het reservoir met vervuild slib zal instorten. Daardoor zou nog eens 1,5 miljoen kubieke meter slib wegspoelen, zowat het dubbele van wat er vorige week is weggestroomd.

Volgens de overheid is de nieuwe nooddam sterk genoeg om een nieuwe ramp te  vermijden. De opbrengsten van het bedrijf zullen worden gebruikt om de slachtoffers te vergoeden. Intussen is ook de bedrijfsleider van MAL opgepakt. Hij wordt beschuldigd van nalatigheid.