Krijgt Obama-streaker alsnog 1 miljoen dollar?

VS-president Barack Obama kreeg afgelopen weekend niet alleen een boek naar zijn hoofd gegooid, tussen zijn toehoorders in Philadelphia liep er ook een streaker rond. Juan James Rodriguez uit New York hoopte dat Obama zijn naakte aanwezigheid zou opmerken, want dat kon hem één miljoen dollar, 722.000 euro, opleveren. Maar daarvoor moest de streakopdracht wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De streakstunt, namelijk als eerste persoon ooit naakt voor de VS-president verschijnen, paste in de promotie van een internationale videowebsite. De initiatiefnemer van deze site, Alki David (zie kleine foto), loofde hiervoor het bedrag van één miljoen dollar uit. David wordt beschouwd als een van ’s werelds rijkste mannen.

Zichtbaar en hoorbaar voor Obama?

Aan de nieuwszender Russia Today legde hij gisteren uit dat aan de stunt een aantal voorwaarden verbonden zijn, waarop geen uitzondering mogelijk is. De persoon moet naakt zijn, hij moet de naam van de website, battlecam.com, op zijn borst geschreven hebben, de president moet hem gezien hebben, hij moet hem ook de naam van de website hebben horen roepen en ten slotte moet het geheel opgenomen zijn, zodat het op internet kan getoond worden.

Dé vraag is of Obama wel iets van het hele incident gemerkt heeft. Terwijl Rodriguez zijn actie immers onderneemt, lijkt Obama ongestoord verder te gaan met zijn toespraak en maakt hij op geen enkele manier een verwijzing naar hetgeen in het publiek gebeurt. In ieder geval zijn er wel beelden van de streakloop wereldwijd verspreid geraakt.

Rodriguez zelf werd na zijn stunt door de politie opgepakt. Hij werd een dag later op borgtocht vrijgelaten, na een aanklacht van onfatsoenlijk gedrag, openbare onkuisheid en onaangepast gedrag. De borgsom bedroeg ruim 7.000 euro. Het feit dat hij opgepakt is zou er ook toe kunnen leiden dat hij uiteindelijk niet uitbetaald zal worden. De federale wet van Pennsylvania, de staat waarin Philadelphia ligt, verbiedt immers geld te verdienen aan illegale activiteiten.

De 24-jarige streaker wacht intussen het oordeel af: "Er is nog geen bevestiging. Vooral het feit of de president mij gezien en gehoord heeft staat ter discussie." Aan New York Daily News vertelde hij dat hij geen enkel probleem heeft met hetgeen hij aan Obama getoond heeft: "Mijn familie heeft het geld hard nodig. Ik heb alles gedaan wat ik dacht dat nodig was om te winnen. En ik heb niets ongepast gedaan. ’t Is toch maar enkel een menselijk lichaam dat ik getoond heb."

Aan ABC News vertelde hij dat hij "weer een kierewiet-ervaring rijker was".

Multimiljonair David heeft een team naar Philadelphia gestuurd voor verder onderzoek. "En als Rodriguez zijn doel effectief bereikt heeft, dan zal het elke penny waard geweest zijn", besluit de zakenman.

lees ook